Historien om en by og et hotel…

Hotel Dania og Silkeborg er vokset op sammen. Nybyggerbyen Silkeborg var knapt nok blevet til en by, da gæstgiver Jens Heegaard Grabow i 1848 fik bevilling og grundlagde Hotel Dania på Torvet. Det var da kun fire år siden, papirfabrikant Michael Drewsen havde sat gang i papirfabrikkens store svinghjul og dermed i byens udvikling. 

Digteren og forfatteren H.C. Andersen var én af mange, der fascineret fulgte med i nybyggerbyens udvikling, og han var blandt de første besøgende på Hotel Dania. Det var her, byens gæster boede, og det var her, vigtige beslutninger blev truffet.

Da Dampskibsselskabet Hjejlen A/S skulle stiftes, skete det på Hotel Dania, og siden 1860 har selskabet bag den gamle hjuldamper hvert år holdt sine møder på hotellet. Det er bare én af mange traditioner, der har overlevet og udviklet sig.

De mange kunstnere, forfattere, politikere og kongelige, der gennem årene har besøgt hotellet, sætter fortsat præg på hotellet, hvor navne som H. C. Andersen, Herman Bang, Asger Jorn, Jørgen Nash, Dronning Margrethe og Prins Henrik kan ses på værelsers døre.

Hotel Dania har en stor del af byens historie mellem sine mure. Det er byens hotel, der altid har været der, og som i dag også er byens ældste virksomhed. Det forpligter. Hotellet er løbende blevet renoveret og moderniseret, men det er sket i respekt for husets sjæl, så den helt specielle charme og atmosfære har kunnet leve videre ind i en ny tid med nye behov og nye krav.

 

H.C. Andersen om nybyggerbyen Silkeborg

hca"Det er 3 år siden, jeg var på Silkeborg, den Gang talte jeg her 35 Huse, nu er her bestemt meer end 3 Gange så mange, her er opvoxet hele Gader, det er nu complet en By.

Man fåer her Begreb om Nybyggernes Stæder i Amerika, hvorledes de skyde frem, og det må være en egen glad Følelse for Drewsen her at see sin Virksomhed således lønnet.

I årtusinder har Guden-å, ligesom spildt sin Vandmasse, da byggede Drewsen 1844 Fabriken, et Vånings Huus og et lignende mindre, og fra den Tid til nu, er der opvoxet rundt om en heel By, med lige Gader, Mode-Boutiker, Håndværkere, et Gjæstgiveri og et "Hotel Dania".

H.C. Andersen i et brev til Henriette Wulff,
afsendt fra Silkeborg 30. juni 1853

 

Online booking

book ophold3

Aktuelle ophold3

Koeb gavekort3

SDH gavekort3